CHP (kogenerációs erőmű)

Mi az a CHP?


Hogyan működik a CHP? Hogyan épül fel?
A növényi olaj használatának előnyei
Gázmotoros CHP
Alkalmazási területek

A regeneratív energia CHP-vel közösen való alkalmazása környezetbarát, költségkímélő energiaelőállítást tesz lehetővé.

A CHP-k (kombinált hő- és villamos energia) kompakt rendszerek, melyek PHC-elvet alkalmaznak (power-heat coupling, áram-hő párosítás). Ez az elektromosság és hő egyidejű előállítását jelenti. A PHC célja a rendelkezésre álló energiaforrás leghatékonyabb felhasználása; a felhasznált energiahordozók (kőolaj, földgáz, regeneratív energia) mennyiségének csökkentése, ezáltal, a csökkenő fogyasztás mellett az energiaelőállítás költségeinek mérséklése. Mindezen előnyök mellett nagymértékben hozzájárul környezetünk védelméhez is.

Hogyan működik a CHP? Hogyan épül fel?

A CHP elve hasonlít az autók technológiájára. Ahelyett, hogy a forgómozgást a jármű előrehaladására használnánk fel, egy elektromosságot előállító generátort táplálunk vele. Az autókban előállított felesleges hő nagymértékben elveszik, a CHP azonban felhasználja azt. Az autókban a felesleges hő egy radiátoron keresztül megy át, így nagyon kis része melegíti az autót. A CHP egy hőcserélőn keresztül oszlatja el a hőt, ezáltal hatékonyabban használja ki azt.
A motor, a generátor és valamennyi hőcserélő egy keretre van felszerelve, emellett hangszigetelő burkolattal védett. A kompakt kialakításnak köszönhetően a CHP ideális az elektromosság és a hőtermelés decentralizálása esetén. A fűtőhelyiségben külön modulként alkalmazható, vagy a telephelyen bárhol elhelyezhető, mint kompakt energiaállomás. Az előállított elektromos energia és hő aránya kb. 1:2, azaz kb. dupla mennyiségű hő kerül előállításra.

A növényi olaj használatának előnyei


A növényi olajokkal táplált CHP által lehetősége nyílik arra, hogy függetlenné váljon a fosszilis üzemanyagoktól, a regeneratív energia alkalmazásával. A növényi olajok helyben hozzáférhetőek, emellett az áruk is rendkívül stabil, ez a két tényező biztosítja a technológia jövőjét. A hálózati ellátásba történő visszatáplálás mellett jár a NAWARO-bónusz is (nachwachsende Rohstoffe), mely díjat a megújuló nyersanyagok alkalmazásáért adják. Ennélfogva a növényi olajra történő váltás már önmagában pénzügyi előnyökkel jár.

Gázmotoros CHP


Olyan területeken, ahol a növényi olaj még nem érhető el, de a földgáz rendelkezésre áll, gazdaságosan alkalmazható a gázüzemű CHP. Az ERRSA olyan egyedi, földgázzal működő, dízelmotorból átalakított, nagy hatásfokú rendszert fejlesztett ki, melynek alkalmazása garantált pénzügyi előnyöket jelent.

Alkalmazási területek


A CHP által előállított hő fűtésre és a melegvíz-ellátás biztosítására használható. Emellett az előállított extra elektromosság visszajut a hálózatba, ezt az áramot az áramszolgáltató köteles fix áron megvásárolni. Amennyiben az áram ára tovább növekszik, a megtermelt elektromos energia még több előnyt nyújthat.

A CHP többféle területen alkalmazható: városi, kereskedelmi és magánhasználat. Folyamatos hőellátásra általában mindenhol szükség van. Az új fejlesztéseknek köszönhetően a közeljövőben akár éghajlati szabályozásra is használható a megtermelt hőmennyiség a nyári évszakban.
A fentiek a CHP lehetséges alkalmazásainak csupán egy kis részletét mutatják be, az egyedi felhasználási igények ettől eltérhetnek. Amennyiben kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen egy találkozót.


ERRSA Képviselet · Kapcsolattartó: Rampasek László
Mobil: +36 30 9270951 · e-mail: info@errsa.hu