A regeneratív energia alkalmazása


Növényi olajjal táplált CHP
Környezetünk védelméért
A regeneratív energia munkahelyeket teremt


Növényi olajjal táplált CHP


A növényi olajjal táplált CHP-k alkalmazásával, regeneratív energia használatával, függetlenné válhat a kőolajtól és földgáztól. A növényi olaj regionálisan hozzáférhető, emellett az ára is rendkívül stabil, így egyértelműen a jövő technológiájáról beszélünk.

Bepillantás a jövőbe

Az energiafelhasználás a világon kb. 60%-kal nőtt az utóbbi 25 évben. Az energiaigény 80%-át kőolaj, földgáz és szén fedezte. A világ nagy részén nő a népesség, nagyobb a forgalom az utakon, ezáltal a fogyasztás még magasabb lesz. A folyamat kapcsolatban áll a fosszilis üzemanyagok tartalékainak csökkenésével. Főleg a kőolaj- és földgáztartalékok fognak nagymértékben apadni. Mindezek miatt nagyfokú technikai fejlesztésekre és pénzügyi kiadásokra van szükség, hogy a jelenleg még kiaknázatlan forrásokat alkalmazni tudjuk.

A növekvő igények és a csökkenő tartalékok miatt a fosszilis energiahordozók ára tovább fog emelkedni. Ennélfogva még jobban megéri, ha függetlenné válik ezektől az energiahordozóktól, így a csökkenő források és az áremelkedés következményeit is elkerülheti.

Célunk, a fentieket szem előtt tartva, hogy független, decentralizált hőellátást biztosítsunk, regeneratív energiahordozók felhasználásával.


Környezetünk védelméért


A Nap kimeríthetetlen energiaforrás. A napenergiát használó berendezések mellett biomasszát is alkalmazhatunk hő és elektromos energia termelésére.

A növényi olaj körforgása - CO2-semleges


A Nap energiáját a növények növekedés közben biomassza formájában eltárolják. Ezzel egyidejűleg a növekvő üvegházhatásért felelős CO2-gázt is felveszik.

A biomassza égetése során csak annyi CO2 szabadul fel, amennyi előzőleg felvételre került. Ennélfogva a biomassza CO2-semleges. Ez a folyamat csökkenti a globális felmelegedést. Az égés során keletkező többi gáz nagy részét a CHP mérsékli és szűri.

A növények a biomassza lehetséges forrásai, a növények olaját pedig a kapcsolódó motorokban lehet alkalmazni. Az ilyen növények (pl. repce) termesztése Németországban széles körben elterjedt, ami segíti a nemzetgazdaságot és munkahelyeket teremt.
Az otthoni termesztésnek köszönhetően a világkörüli szállítás, valamint az ahhoz köthető, ismétlődő természeti katasztrófák (tartályhajó balesete, kiömlő olaj és gáz) száma is csökkenhet. A rövidtávú szállítás és a biztonságos tárolás további környezeti előnyöket nyújt.


A növényi olaj körforgása

Az üvegházhatás - mi változhatunk, az éghajlat nem


Az utóbbi évek környezetpolitikája a növekvő üvegházhatásra helyezte a legnagyobb hangsúlyt.

A Nap rövidhullámú sugarai szinte akadály nélkül jutnak el hozzánk a Föld légterébe. A felmelegített Föld által sugárzott hő hullámai hosszúak, ezeket részben elnyelik és visszatükrözik a nyomgázok, így a hullámok újra elérik a Földet. Ezt a hatást főleg a légkörben lévő, normál koncentrált formában megtalálható hidrogén, széndioxid (CO2), metán (CH4), kéjgáz (N2O) és ózon (O3) okozza.

Az üvegházhatás biztosítja a Földön meglévő normál, 15°C-os átlaghőmérsékletet. Az ezt növelő kibocsátások üvegházhatású gázok, melyeket az ember állít elő, ezáltal hozzájárul ezen gázok felhalmozódásához. Ezáltal a Föld átlaghőmérséklete növekszik. Ez a környezeti felmelegedés súlyos következményekkel jár a Föld ökológiai egyensúlyát tekintve, és veszélyezteti mindannyiunk jólétét. A manapság előforduló áradások, viharok, és a tengerek szintjének emelkedése is erre utalnak.

Németországban a mesterségesen előállított üvegházhatású gázok több mint 50%-a CO2. Ezen CO2-mennyiség kb. 98%-a az energiatermelésből származik. Németország elkötelezte magát, hogy az üvegházhatású gázok mennyiségét 1990 és 2010 között 21%-kal csökkenti.
Az egyik lehetőség, hogy CHP-n keresztül történő, integrált áram- és hőtermelés keretében csökkentjük a CO2-kibocsátást. A regeneratív energia (növényi olaj) egyidejű alkalmazásával a pozitív hatás tovább erősíthető.

Példaszámítás: a CO2-egyenleg összehasonlítása
A regeneratív energia munkahelyeket teremt


Az áram és a hő előállítására alkalmazott biomassza használata biztos munkahelyeket jelent, és Németország jövedelmét növeli, mivel az energiahordozókhoz nem Líbiából, Szaúd-Arábiából vagy Irakból, hanem akár a saját kertünkből férhetünk hozzá.
Főleg a vidéki területeken növekedhet a gazdaság a repceültetésnek és a növényi olaj termelésének köszönhetően. A gazdasági körfolyamat a meglévő mezőgazdasági struktúrákra épít, melyek hosszútávon erősödnek. A termelésben és feldolgozásban, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokban létrejövő új munkahelyek is élénkítik a folyamatot. Mi hosszútávú, regionális szolgáltatási központokban gondolkodunk, melyek 20-30 kilométeres körzeten belül szolgálják ki ügyfeleinket. Ezáltal a gyors szolgáltatás garantált, emellett a regionális cégek és kereskedők pozíciója erősödik.
Statisztikai adatgyűjtések kimutatták, hogy a normál fűtéssel összehasonlítva 6-szoros értéknövekedés, valamint munkahelyek és dolgozók iránti 8-szoros igény mutatkozik meg.

Így a helyi szállítók biztosítják:

  • a CHP-k legyártását és az alkatrész-ellátást,
  • a repceolaj gyártását és szállítását,
  • a tervezési, tanácsadási, telepítési, javítási és karbantartási feladatokat.ERRSA Képviselet · Kapcsolattartó: Rampasek László
Mobil: +36 30 9270951 · e-mail: info@errsa.hu